• Home
  • andere informatie

Zelf leren vliegen

Hoe leer je modelvliegen?

Alle begin is moeilijk. Maar door een club te zoeken heb je de eerste stap gezet!

Leren vliegen

Er zijn maar heel weinig mensen die in 1 keer kunnen vliegen, het is een vaardigheid die je echt moet leren.

Het vliegen doe je samen met een instructeur, eerst alleen 1 functie (richtingsroer) en als het goed gaat meer. De instructeur begeleidt je bij de hele vlucht en pakt waar nodig het vliegtuig weer over, totdat je steeds meer zelfstandig maar nog wel onder begeleiding vliegt.

Gaat het dan continue goed en veilig - dan kun je langzaam aan het afvliegen voor het brevet gaan denken. De meeste mensen hebben hier minimaal een jaar voor nodig.

.
Het vliegtuig

De eerste keuze die je moet maken is of je met een elektrische hulpmotor of puur als zweefvliegtuig wilt gaan vliegen. Een pure zwever kan gestart worden aan de clublier of aan een hoogstartlijn.

Een begin met een pure zwever houdt de kosten laag. Maar een elektrozwever maakt het mogelijk veel en vaak te vliegen.

Populaire en goede beginners modellen zijn:

Puur zwever: Spirit van Great Planes
Elektrozwever: Climaxx van Hollein


De zender

Er zijn tegenwoordig goede en betrouwbare zendersets beschikbaar op de 2.4 Ghz. Deze techniek waarborgt een storingsvrije overdracht en je loopt niet zoals vroeger het risico van een bezet kanaal

Koop niet zomaar een (mogelijk verouderde) zender op marktplaats of de eerste de beste in de modelbouwwinkel, maar laat je op de club voorlichten!

Een goede set is al beschikbaar voor minder dan 100,- euro.

Vliegen met een verbrandingsmotor?

Vliegen met modellen met een verbrandingsmotor, helicopters of 'elektrische motorvliegen' is niet mogelijk bij  op ons vliegveld. Er zijn in de omgeving andere clubs waar dit wel is toegestaan.