Hellingvliegen

Binnen onze club is een kleine groep die graag wil hellingvliegen, er is er echter maar één die ook wedstrijden vliegt, en wel Erik. Op de bijgaande foto’s zijn wat impressies te zien op de Maasvlakte waar ook de Nederlandse Kampioenschappen gevlogen worden.

Hellingvliegen is het gebruik maken van de wind die tegen een helling op stroomt, door de druk van de wind die van onderen komt kun je blijven vliegen. Vlieg je te ver van de helling weg, kun je wel blijven vliegen als er thermiek is, maar anders wordt het een dalende vlucht…..

De plaatsen waar je kunt vliegen is of aan de kust vanaf een duin, dan moet je wel zeker weten dat het toegestaan is, aan de kust in Frankrijk (Cap Blanc Nez e.a.), in de heuvels van de Eifel, Elzas en in de bergen van Zwitserland en Frankrijk. Ook Engeland en Wales hebben een paar enorm mooie hellingen.  Ga je naar het buitenland, moet je er wel van verzekerd zijn dat je papieren in orde zijn. Elk land heeft toch nog een paar andere regels dan je zou verwachten, en ook de lokale autoriteiten hebben vaak nog regels.

Door Corona zijn de laatste jaren weinig internationale wedstrijden gevlogen, het reizen is een probleem, maar iedereen denkt ook aan zijn eigen gezondheid. Op dit moment zijn we gematigd optimistisch, maar ik denk dat nog veel landen heel voorzichtig zijn met het toelaten van vliegers uit het buitenland. Diverse internationale wedstrijden worden ook nu al verschoven naar een later tijdstip in het jaar. We hopen dat de wereldkampioenschappen in Denemarken in de eerste week van oktober doorgang mogen vinden, aangezien ik uitgenodigd ben om op te treden als jurylid heb ik er veel zin in.

Additioneel hier nog enkele foto’s

Wout Heijne, secretaris.

                                                       Hellingvliegen

© 2016-2022 Raimond van Dijk.